Home

Biography

National Team

Statistics

Multimedia

Nikos' Opinions

Latest News15/03/2006

Latest interview

Νταμπίζας: Ήθελα μια νέα πρόκληση

Ο αρχηγός της Λάρισας, Νίκος Νταμπίζας, μίλησε στο SPORTIME 89,2 και την εκπομπή «VIP ROOM», με τον Βασίλη Σκουντή και ανέφερε χαρακτηριστικά:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ: Το μόνο σίγουρο είναι ότι είμαστε ομάδα για ιδιαίτερους φιλάθλους. Οι φίλαθλοι στην περιφέρεια, στην Θεσσαλία είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε πετύχει. Είμαστε μια ομάδα που έχει την δυνατότητα να ελκύσει το ουδέτερο μάτι του φίλαθλου, γιατί γεννήθηκε από τις στάχτες της. Πέρασε μια δύσκολη δεκαετία. Έχουμε βαριά κληρονομιά στις πλάτες μας.

Είναι η μοναδική ομάδα της περιφέρειας που έχει πάρει πρωτάθλημα και κύπελλο και σίγουρα το γεγονός ότι τώρα βρισκόμαστε στις 6 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας και αυτό που γίνεται από την αρχή της χρονιάς, να μπουν οι βάσεις για να γίνει μια ομάδα όχι για να πάρει μια καλή θέση στην 5άδα ή στην 6άδα στην βαθμολογία, ακόμη και να πάρει μια έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπαίνουν οι βάσεις για να γίνει μια ομάδα που θα μείνει στην Α΄ Εθνική, θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορέσει να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ιστορία που γίνεται αυτή την στιγμή στην Λάρισα και όχι η θέση στη βαθμολογία.

Οι εμπειρίες και οι παραστάσεις που έχει αποκομίσει ο καθένας από την παρουσία του στον χώρο τον βοηθάνε για να χειριστεί ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Έχουμε μια ομάδα που έχει αρκετό ταλέντο. Ίσως ακόμη να μην μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα κάποιες καταστάσεις και νίκες και ήττες.

Είμαι ένας από τους κρίκους της ομάδας, που υποτίθεται ότι πρέπει να έχει έναν πιο πρόσθετο ρόλο για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις που βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας. Το καλό είναι ότι υπάρχει διάθεση, υπάρχουν πάρα πολύ καλοί χαρακτήρες στην ομάδα. Ξέροντας κάποιος ότι είναι ταλέντο και μπορεί να γίνει καλός ποδοσφαιριστής δεν αλλάζει αυτό στην συμπεριφορά του και στον τρόπο που κινείται καθημερινά στο χώρο της προπόνησης, στο χώρο του αγώνα και γενικά στην ζωή του. Η ομάδα είναι πάρα πολύ τυχερή γιατί έχει στις τάξεις της παιδιά που είναι διατεθειμένα να μάθουν και να κάνουν την υπέρβαση ο καθένας με τον δικό του τρόπο και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη βάση για το μέλλον.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: Όταν έχεις φτάσεις σε ένα σημείο της καριέρας σου και βάζεις κάτω τα δεδομένα και προσπαθείς να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Βλέπεις τι έχεις στα χέρια σου και προσπαθείς να πάρεις την καλύτερη δυνατή απόφαση. Είχα προτάσεις να μείνω στην Αγγλία, ίσως και να αλλάξω περιβάλλον.

Το να καθόμουν στο επίπεδο της Τσάμπιονσιπ ή ακόμη σε μια ομάδα που να παλεύει για την παραμονή της στην κατηγορία στη Πρέμιερ Λιγκ, δεν μου έκανε το κλικ για να μπορέσω να έχω το αίσθημα να είμαι γεμάτος, να ανυπομονώ να πάω στην προπόνηση, να περιμένω το παιχνίδι της Κυριακής να έρθει για να μπορέσω να είμαι ανταγωνιστικός. Ήθελα μια νέα πρόκληση και αυτή η νέα πρόκληση άκουγε στο όνομα της Λάρισας. Η μόνη ουσιαστική προσφορά που είχα.

Η ομάδα έδειξε το πραγματικό ενδιαφέρον, οι άνθρωποι μου έδειξαν ότι ήθελαν να τους βοηθήσω με αυτά που έχω πετύχει στην καριέρα μου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για κάποιον, να μπορέσει να μείνει ζωντανός που στα 32 του. Ο τρόπος που με πλησίασαν οι άνθρωποι της Λάρισας, η κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα, ήταν το καλύτερο κίνητρο για εμένα να μπορέσω να μείνω ζωντανός στο κυνήγι των προσδοκιών.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΛΑΡΙΣΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ: Είναι μεγάλη σημασία οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα στο ποδοσφαιρικό τμήμα να έχουν εμπειρίες και παραστάσεις από μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Ο Γιώργος Δώνης ήταν από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που βγήκε στο εξωτερικό, είδε πράγματα και επειδή τα έχω βιώσει έχει πάρα πολλά πράγματα από τον τρόπο που κινείται μια ομάδα στην Αγγλία.

Νομίζω αυτό έχει κάνει πάρα πολύ καλό στην ομάδα. Ακόμη και ο πρόεδρος ο Κώστας Πηλαδάκης και ο Νίκος Λυράκης, οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα στην ομάδα έχουν τελείως διαφορετική νοοτροπία. Έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο, είναι νέοι άνθρωποι, έχουν διαφορετικές ιδέες και το γεγονός ότι έχουν ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και έχουν παραστάσεις από τον τρόπο που λειτουργούν ομάδες του εξωτερικού, έχει γίνει αυτό το μπόλιασμα και η χημεία και παντρεύουμε τον ελληνικό ενθουσιασμό, το ελληνικό ταλέντο με ένα διαφορετικό στυλ και μια προσέγγιση τελείως διαφορετική από τα στεγανά της μεσαίας ελληνικής ομάδας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΙΛ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: Η Λάρισα έχει μια συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα. Δεν είμαστε ομάδα που μπορεί να παίξει αντιποδόσφαιρο. Έχουμε μια συγκεκριμένη χροιά σαν ομάδα. Παλεύουμε όλα τα παιχνίδια, ακόμη και τις ήττες που έχουμε κάνει σε εξαίρεση τα ματς με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που εκεί χρειάζεται μια διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Εκεί πρέπει να παίξεις και αντιποδόσφαιρο για να μπορέσεις να πάρεις αποτέλεσμα. Παίζοντας με οποιαδήποτε ομάδα, παίζουμε ανοικτά, ελεύθερα, ένα στυλ που ελκύει τους ουδέτερους φιλάθλους. Μπορεί κάποια στιγμή να το πληρώσουμε. Σε βάθος χρόνου, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα παιχνίδια και το αγωνιστικό στυλ που έχει η ομάδα θα χτιστεί μια ομάδα που θα μπορεί να παίρνει αποτελέσματα με τον ίδιο τρόπο.

Εμείς προσπαθούμε να βρούμε τα ελαττώματά μας και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε βρει την αγωνιστική ισορροπία στα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια. Είμαστε πάρα πολύ δυνατοί μέσα στο Αλκαζάρ, αλλά στα εκτός έδρας δε μπορούμε την καλή απόδοση που έχουμε να τη μετουσιώσουμε σε αποτελέσματα. Αυτό θα έρθει με το χρόνο, δουλεύουμε και είναι καθαρά θέμα χρόνου να τα καταφέρουμε.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: Για να γίνουμε αρεστοί θα μπορούσαμε να βγούμε και να πούμε ότι θέλουμε να πάμε στο ΟΥΕΦΑ. Δεν είναι αυτοσκοπός αυτό το πράγμα. Να βγεις στο ΟΥΕΦΑ και να φας δυο-τρεις σφαλιάρες απανωτά και μετά να γυρίσεις πίσω για να βολοδέρνεις την επόμενη σεζόν για να σωθείς. Αυτό που έχει μπει σαν στόχος και σαν βάση είναι να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική ομάδα, τώρα αν αυτό έρθει σε συνδυασμό με μια διάκριση μέσω του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μέσω της βαθμολογίας, δεν θα πούμε όχι.

Βάζουμε τις βάσεις για μια ανταγωνιστική ομάδα για το μέλλον, ώστε σε δύο-τρία χρόνια, όταν η ομάδα θα βγει στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ή στο ελληνικό πρωτάθλημα όποιον αγώνα κληθούμε να δώσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΛΑΡΙΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Δεν γίνονται, δυστυχώς. Αυτό που πέτυχε η ομάδα είναι παρά πολύ δύσκολο να ξαναγίνει. Είναι σκληρό αυτό που λέω και ίσως να μην είναι αρεστό στους φιλάθλους, αλλά είναι πολύ δύσκολο να έρθει η διάκριση μέσω του πρωταθλήματος. Το πιο ρεαλιστικό που μπορούμε να κάνουμε είναι το κύπελλο, γιατί είναι ένας διαφορετικός θεσμός.

Τώρα εμείς απέχουμε δύο παιχνίδια από τον τελικό και τρία από την κατάκτηση του τίτλου. Αλλιώς είναι να συναγωνίζεσαι 30 αγωνιστικές και αλλιώς να μπορέσεις να κάνεις την υπέρβαση μέσα σε έξι-επτά παιχνίδια, που παίζει ρόλο και η κλήρωση και είναι πολλά μέσα. Το να μπορέσεις να κάνεις την υπέρβαση μέσα από το πρωτάθλημα, είναι τέτοια η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου που πολύ δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο, ακόμα και αν υπάρχει το ταλέντο, η οργάνωση και οι προοπτικές. Δυστυχώς είναι τέτοια η δομή του ελληνικού πρωταθλήματος που αυτά τα όνειρα εξαφανίζονται εν τη γενέσει τους, οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας, υπάρχει ένα κομμάτι εξωαγωνιστικό που είναι για τα ελληνικά δεδομένα λίγο εξωπραγματικό. Ο τρόπος που διαχειρίζεται ο κόσμος της ομάδας τις ήττες της Λάρισας.

Έχει την υπομονή να διαχειριστεί τις ήττες. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όταν σε ακολουθούν 2-3.000 οπαδοί στο Καυταντζόγλειο, στο Καραϊσκάκη και έχοντας δεχτεί τέσσερα γκολ από τον Ολυμπιακό, βλέπεις σε μια γωνιά 2000 άτομα να σε χειροκροτούν στο τέλος του παιχνιδιού, νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ηθικό δίδαγμα που μπορεί να πάρει ένας φίλαθλος, όποια ομάδα και αν υποστηρίζει.

Δε μπορείς να κερδίζεις πάντα, η απογοήτευση είναι μέρος του παιχνιδιού και ο τρόπος που διαχειρίζονται την απογοήτευση οι φίλαθλοι της ομάδας είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ακόμα και μετά από ήττες, ο τρόπος που διαχειρίζονται τις ήττες νομίζω ότι είναι άξιος συγχαρητηρίων και δείχνουν μια τελείως διαφορετική νοοτροπία και μια διάθεση από αυτή που έχουμε συνηθίσει στα ελληνικά γήπεδα.


Sportime.gr

 

232 Appearances in England (175 for Newcastle United, 18 for Leicester in the Premier League and 39 for Leicester in the Championship). Total League-Cup-Europe appearances 550. National Team appearances 70. Goals total 40.